tuzla moto kurye

Salut!

În articolul de astăzi am ales să abordez valorile în care credem și cu care ne identificăm ca oameni în general, dar și ca profesioniști.

Dar ce sunt valorile personale?! Sunt acele aspecte ale vieții care au importanță pentru noi, și fără de care ne-am simți în derivă. Sursa valorilor se construiește în prima parte a vieții (copilărie) și evident că se raportează la modul în care am interacționat cu familia, dar și cu mediul social în care ne-am dezvoltat. Pentru a avea niște valori sănătoase, care ne sporesc încrederea în cine suntem și ce ne dorim să facem, avem nevoie de intervenția directă a educației, culturii și mai ales a exemplelor de bună conduită.

Mai jos am să vă dau niste exemple de valori, clasificate pe grupe conform, Shalom Schwartz H.- 2012 – An Overwiew of Schwartz Theory of Basic Values- Online Readings în Psychology and Culture:

PUTEREA : orientarea către a deţine un statut social şi prestigiu social înalt, sprea a deţine controlul asupra oamenilor şi resurselor; autoritarism, bogăţie, putere socială.

REALIZAREA (PERSONALĂ): atingerea scopului, orientarea către succesul personal prin demonstrarea competenţei şi meritelor în conformitate cu standardele sociale existente. Demonstrarea succesului în cadrul interacţiunii sociale; ambiţie, succes, potenţial, respect de sine.

HEDONISMUL : orientarea către satisfacerea plăcerilor personale; satisfacerea propriilor dorinţe, nepăsare.

STIMULAREA ( CUTEZANŢĂ) : este o orientare explicită spre derivarea de gratificaţii şi plăceri prin experimentarea de lucruri noi şi extrem de dificile; viaţa variată, excitantă, îndrăzneală, asumarea riscului.

AUTODIRECTIONAREA : alegerea de a acţiona în mod independent deţinând controlul asupra propriei vieţi, orientarea către a cunoaşte, crea, inova, explora; autonomie, libertate, curiozitate

UNIVERSALISMUL: orientarea către toleranta, înţelegere, armonie cu alţi membri ai societăţii şi cu natura; bunăstarea tuturor şi respect faţă de natură, protecţia mediului.

BENEVOLENŢA : bunăvoinţă, binefacere, acţiuni filantropice preocuparea pentru bunăstarea altora, îndeosebi a persoanelor din proximitate; cooperare, relaţii de susţinere.

TRADIŢIONALISMUL : orientare către respectarea normelor şi valorilor existente, sociale, religioase, etc, repetare, a merge pe “cai bătute”; conformitatea la normele unui grup, societăţi.

CONFORMISMUL : restrângerea acţiunilor, inclinaţiilor şi impusurilor proprii pentru a evita producerea de neplăceri şi încălcarea normelor sociale. orientarea către respectarea unor reguli, structuri şi ierarhii clare, obedienta, autodisciplina, supunere, loialitate, responsabilitate; a aparţine, a fi cu cineva, a “nu face valuri”, a “sta în banca ta”.

 SECURITATEA (SIGURANŢA) : orientarea către stabilitate, siguranţă, armonie a propriei persoane într-un sistem sau grup social , preocupare pentru relaţiile în care este implicată, către confortul oferit de existenţa unor forţe care să protejeze această siguranta.

Cele 10 grupe enumerate mai sus, pot fi un reper pentru fiecare dintre noi, mai ales când înotăm în „ape tulburi” și nu mai suntem siguri în ce credem.  De-a lungul timpului am observant că noi oamenii, putem să picăm ușor în capcanele dizolvării valorilor personale (vedeti situația din SUA- Black Lives Matter și nu numai), dar am sesizat și faptul că atunci când ne aflăm în situații limită, putem să redăm speranța că umanitatea nu ne-a părăsit (salvam oameni, animale, ecosisteme etc). Contează să dăm exemple, și nu pentru laudă personală, ci pentru impulsionare și redare a încrederii că undeva, cândva, un tânar a făcut o faptă extraordinară și care îți dă un sentiment de împlinire.

Discuția despre principii și valori se poate diseca până ajungem la esență, la acel dicton …”Cunoaște-te pe tine însuți!”

Vă propun să trecem la acțiune! Gândiți-vă 2 minute la următoarele întrebări:

  • Voi ce valori aveți?
  • Ce principii de viață vă ghidează?

Vă invit ca după ce ne-am identificat valorile personale, să le dăm și greutatea faptei!

Asta presupune să:

  • Ne implicăm la nivel de comunități/societate prin activități de voluntariat și inițiative;
  • Protejăm natura/mediul și îl menținem curat;
  • Fim inovatori și să căutăm soluții pentru problemele societății actuale;
  • Ne dezvoltam personal.
  • Nu încetăm să credem în noi și în valoarea faptei noastre!

 

Mult succes!

Consilier în cariera GCDF,

Oana CĂLĂRAȘU