tuzla moto kurye

La inceput de semestru, te invit la un proces personal de autoanaliză.

Dacă ar fi să privești în urmă, cum ai răspunde la următoarele întrebări: Cum ai învățat în sesiune? Ți-a fost suficient timpul? Ai reușit să îți mobilizați toate resursele? Ai restanțe? Data viitoare, ai face ceva diferit?

Pentru unii dintre voi a fost prima sesiune și, cu siguranță, vor fi lucruri de învățat sau de schimbat pe viitor. Alții deja ați realizat aceste lucruri. Este vorba de noi achiziții, de acomodare, de acțiuni pe care ni le planificăm, de modul în care ne proiectăm sau ne vedem peste câțiva ani. Tu te-ai gândit? Ți-ai făcut un plan?

Dacă nu, haide să vedem împreună cum poți să devii  o persoană  mai pregătită, care să știe ce să facă pentru a avea o carieră reușită. Poate sunt întrebări care au ecou în mintea ta!

Să începem cu experiențele și resursele personale care îți pot fi de ajutor în viitor.

O experienţă de lucru nu presupune doar precizie, comandă, control şi execuție. Aceste elemente nu sunt singurele care îți asigură succesul într-o activitate. Mai importante sunt identitatea personală, disponibilitatea de a învăţa, motivația, abilitatea de a comunica cine ești şi obiectivele pe care le ai, imaginea pe care dorești să o construiești în ochii altora.

Iată mai jos câteva idei pentru a-ți descoperi şi a-ți îmbunătăţi imaginea de sine:

  1. Defineşte-ţi obiectivele şi ambiţiile personale

 “Pentru ce vreau să devin cunoscut?” sau “Cine doresc să fiu?” Poate un inginer recunoscut pentru felul în care transformă în soluţii informatice solicitările unor colegi din aceeaşi companie?

  1. Contribuie la dezvoltarea ta personală

Cele mai importante lecţii sunt cele pe care le înveţi prin experiențele și deciziile cu care te confrunți zilnic. Întreabă-te mereu: “Ce pot învăţa din această situaţie sau din acest proiect?”, “Care este lucrul cel mai important pe care l-am învăţat în ultimul an? Îmi susţin ele imaginea pe care vreau s-o am?”

  1. Caută diversitatea pentru a dobândi abilităţi diverse

Vânează orice oportunitate de a ieşi din rutina activităţii zilnice, chiar dacă este vorba de voluntariat!  Implicându-te în activităţi diverse, vei avea mai multe poveşti şi mai multe abilităţi noi decât oricare altcineva!

  1. Fă echipă cu persoane competente

Poţi avea performanţe excelente doar cu sprijinul celor din jur! Află şi cunoaşte aceste persoane dincolo de rolurile de colegi, descoperă ce-şi doresc ei cu adevărat, propune-le soluţii. Aceste lucruri te vor ajuta să-i atragi şi să-i menţii în jurul tău pe cei mai buni, pe cei mai talentaţi – împreună puteţi realiza lucruri mari!

  1. Vezi ce imagine creezi în ochii altora

Caută să-i convingi pe ceilalţi că şi visul tău poate deveni realitate, vezi ce impact au spusele tale asupra celor din jurul tău, precum şi imaginea ta în ochii celorlalţi. În acest fel, îţi vei atinge mult mai repede obiectivele stabilite.

  1. Lasă alte persoane să vorbească despre tine

Întreabă-te: Ce experienţe unice ai oferit colegilor tăi astfel încât să-i faci să vorbească despre tine? Ai desfășurat proiecte sau ai plecat în excursii impreună cu ei? Ai aflat cine sunt cu adevărat? I-ai ascultat?

În acestă perioadă, poate mai liniștită până la următoarea etapă de parțiale și teste, am să te invit la introspecție, la a medita cu privire la calitățile tale, aptitudinile tale, lucrurile care îți plac, la cum ți-ai dori să fii pe viitor sau ce job ți s-ar potrivi mai bine.

Trecând prin aceste challenge-uri, te vei descoperi pe tine – o persoană completă și complexă!

 Simona Neagu,

Psiholog și consilier în carieră – CCOC