tuzla moto kurye

Schimbarea incepe cu tine. Se spune ca: nimic nu e mai interesant decat sa te intorci intr-un loc unde nimic nu s-a schimbat. De ce? Ca sa vezi cat de mult ai reusit sa te schimbi TU.

-Nu poti spera sa construiesti o lume mai buna, fara a perfectiona fiecare segment organic si cognitiv din tine. In Psihologia Religilor, se spune ca oamenii se opun schimbarii, deoarece sunt indragostiti de noțiunea de inertie.

Adevarat: toti se gandesc cum sa schimbe lumea, dar nici unul nu se gandeste, cum sa se imbunateasca, spune LEV TOLSTOI. Odata cu evolutia cognitivă si emotională, omul atrage ganduri si responsabilitati noi. Din oboseala emotionala, in timpul procesului evolutiv, acesta se opreste sustinand ca nu mai simte nevoia sa faca schimbari. Omul spune asa: schimbarile ma obosesc, ma deprima, imi impun starea de anxietate. Omul care evolueaza se intreaba: de unde stiu eu, ca tot ceea ce fac, imi este de folos? Intrebarea apartine notiunii de autosabotaj.

Prin autosabotaj, oamenii care incearca sa imbratiseze in acceptare schimbarea, se opresc din drumul lor catre succes.

Cum poate fi oprit autosabotajul?

Din exterior, comportamentul auto-sabotor, pare a fi o problema care se repara simplu. Constientizand oportunitatiile, evoluezi doar daca vrei, cand vrei si cum vrei, folosindu-te de strategii care sa te ajute sa prinzi oricum, oportunitatea. Doar ca adevarul despre cum sa rezolvam corect comportamentul auto-sabotor este mai nuantat.

Adevar: este nevoie de auto-reflectie  pentru a intelege de ce va autosabotati.

Cand apare autosabotajul? Cand mintea constienta, cea logica, este in contradictie cu mintea ta subconstienta, cea emotionala.

Deconectarea, aparuta din ciocnirea nevoilor cu dorintele, se manifesta explicit in comportamentul de auto-sabotare. Subconstientul previne derapajele, durerea si frica prin manipulare. Omul se autosaboteaza din dorinta de a nu suferi. Daca cereti parerea terapeutilor, a expertilor in psihologie, a antrenorilor de viata despre cum puteti reconcilia aceste rupturi interne, raspunsurile vor contine un unic obiectiv comun: evolutia voastra. De ce? Ca omul sa nu se mai opreasca din calatoria catre finalizarea schimbarilor.

Pe ce se cladeste si ce sustine autosabotajul?

 1. Rusine
 2. Lipsa de compasiune
 3. Lipsa dragostei
 4. Lipsa comunicarii
 5. Lipsa increderii
 6. Lipsa de asumare
 7. Frica de succes
 • Rusinea sustine autosabotajul, devenind un obstacol urias in realizarea partiala sau totala a oricarui tip de actiune.

Tips: Incercati sa vedeti fiecare actiune, care trebuie realizata, avand in minte compasiune si dragoste. Intrebare pe care trebuie sa v-o adresati, contine 3 chei comportamentale si este urmatoarea: “Cum pot eu sa ma indepartez de frici si sa reusesc sa termin ce mi-am propus?”

Cheile de manipulare comportamentala prin emotie sunt: Indepartarea de frica, constientizarea fricii, finalizarea tuturor propunerilor interioare.

 • Lipsa de compasiune si dragoste ne transforma in oameni de gheata, care nu aud si nu vad ceea ce simt cei din jur.
 • Lipsa comunicarii aduce dupa sine, linistea mult visata dar si invizibilitatea sociala.
 • Lipsa increderii in sine si in cei din jur, provoaca aparitia lipsei de asumare si evident frica de succes.
 • Exemplu: Ma tem sa am succes! Nu stiu ce o sa se intample in urma responsabilitatilor asumate si daca voi putea face fata.

De stiut: unii oameni se simt confortabil in HAOS. Este un lucru dificil sa recunosti despre tine ca iti este bine in haos, dar daca reusesti sa faci asta castigi un punct important in lupta cu tine.

In cazul in care haosul este confortabil, atunci este usor de inteles cat de mult rau iti faci. Stiu ca nu este usor sa recunosti haosul din tine, asa ca asculta-i pe cei din jurul tau cand iti spun ca ai o problema.

Mergi la un profesionist si lucreaza cu el. Psihologul iti deschide mintea si te antreneaza pentru viata.

Schimbarea reprezinta cel mai bun lucru din viata ta, dupa dragoste si credinta!

Cu drag,

Psiholog Radu Leca