tuzla moto kurye

curriculum-vitae-design_1126-156

Pentru că una din cele mai frecvente întrebări adresate de către voi Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UPB este legată de redactarea CV-ului, ne-am gândit ca astăzi să punctăm câteva aspecte legate de acest subiect.

Curriculum Vitae a devenit un instrument de marketing indispensabil pentru cei care își doresc să obțină un loc de muncă. El reprezintă o modalitate de reclamă personală prin intermediul căreia (dar nu numai!) persoana convinge angajatorul că este candidatul potrivit pentru job-ul vizat.

Atunci când vă redactați CV-ul puteți ține cont de câteva sfaturi:

ü Să vă prezentați calificările, aptitudinile și competențele în mod clar și logic, astfel încât atributele personale să fie puse în valoare;

ü Textul să fie clar și ușor de urmărit, fontul ales să fie sobru, nici prea mic (greu de citit), dar nici prea mare (agresează ochiul);

ü Paragrafele să nu fie prea lungi (greu de urmărit);

ü Titlurile importante să fie marcate în bold, iar informația să fie așezată într-o ordine logică, urmând un criteriu cronologic;

ü Să conțină cuvinte cheie adecvate pentru postul vizat; să nu conțină repetiții deranjante.

Laszlo Bock, vicepreședintele departamentului de resurse umane de la GOOGLE ne oferă sfaturi importante privind redactarea CV-ului. Acesta a citit mai mult de 20.000 de CV-uri de-a lungul carierei sale, observând cum candidații repetă din nou și din nou aceleași greșeli, fiecare anulând din start posibilitatea de a fi luați în considerare pentru acordarea job-ului.

Bock a făcut o listă cu cele mai comune greșeli identificate în CV-urile pe care le primește:

ü Greșeli de tipar – aceste erori sunt “mortale”, deoarece arată atenție scăzută la detalii și dezinteres pentru calitate. Un sondaj realizat de Career Builder arată că 58% dintre CV-uri conțin greșeli de tipar.

ü Lungimea CV-ului – CV-ul tău trebuie să fie curat și lizibil! Asta înseamnă un font de cel puțin 10 puncte, margini de peste un centimetru, scris alb pe negru, spații între rânduri, coloane aliniate și datele de contact notate pe fiecare pagină.

ü Minciunile – oamenii mint în legătură cu diplomele obținute, cu perioada în care au lucrat la alte companii. Atenție! Furnizarea de informații false nu este niciodată o idee bună. Poți fi prins cu ușurință printr-o simplă cautare pe internet, prin verificarea referințelor sau prin solicitarea de informații de la foștii colegi.

Alte greșeli pe care să NU le faci în CV:

1.NU scrie o carte! Scopul tău este să obții un interviu, nu să-l publici ca autobiografie. Fii concis și promovează de la început ce ai mai bun, dacă unui recrutor nu-i place prima pagină din CV-ul tău, nu va mai trece și la a doua.

2.RESPECTĂ instrucțiunile! Dacă în oferta de job angajatorul scrie că preferă un CV în format pdf, atunci așa trimite-l. Citește cu atenție cerințele job-ului, trimite CV-ul dacă le respecți și urmează regulile.

3.NU scrie “referințe la cerere”! Deși este o abordare foarte des întâlnită, nu este recomandată.

Dacă angajatorul dorește recomandări ți le va cere.

  1. NU lista recomandările în CV! Niciodată nu scrie o listă cu referințe specifice – le poți oferi după interviu, dacă îți sunt cerute.

Acestea ar fi câteva sfaturi legate de redactarea CV-ului, iar dacă doriți să aflați informații suplimentare legate de acest subiect sau dacă deja aveți CV-ul și doriți să primiți feedback pe el, puteți oricând programa o întâlnire cu un consilier CCOC care să vă sprijine în acest demers.

Vă așteptăm!

Aniella Vieriu

Consultant în Carieră- Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră