tuzla moto kurye

trekking-299000_1920

Trăim într-o lume dinamică, în care schimbările se succed cu o mare rapiditate. Zi de zi facem față unor situații diverse, unor solicitări diferite din punct de vedere al complexității, dar și al implicațiilor. Din când în când, în momente esențiale ale vieții noastre, trebuie să luăm decizii cu miză, decizii ale căror consecințe ne vor urmări în timp, ne vor marca dezvoltarea ulterioară, profesională și personală. Suntem pregătiți pentru aceste situații? Putem să le gestionăm, luând în calcul toate fațetele acestora, atât cele raționale, dar și pe cele emoționale, sociale, relaționale?

De obicei vârsta studenției este și cea a marilor visuri, a marilor proiecte, vârsta entuziasmului, la care simțim că putem muta și munții din loc pentru a ne atinge idealurile și pentru a ne argumenta convingerile. Ce ne susține în acest demers, de ce investim timp și energie în aceste planuri? Cel mai probabil, pentru că ele reflectă valorile în care credem, pentru că suntem convinși de schimbarea pe care o putem provoca în jurul nostru făcând acest lucru. Pentru că avem o motivație puternică. Pentru că ne dorim.

Si acesta este primul D: DORINȚA. Trebuie să ne dorim puternic să realizăm acel ceva important pentru noi și/sau pentru alții pentru ca primul pas să fie făcut.

Următorul este legat de DECIZIE. Atunci când ne spunem “Astăzi este momentul potrivit pentru a ne hotări să nu mai amânăm realizarea a ceea ce ne dorim”.

Pentru a continua pe acest drum, zi de zi, încercare după încercare, avem nevoie de DISCIPLINĂ. Disciplina în muncă, în antrenament, în urmarea strategiei de dezvoltare a algoritmilor de lucru, a abilităților necesare etc.

Pe acest drum lung și adesea deloc ușor trebuie să avem DETERMINARE. Este nevoie de consecvență pentru un efort de durată, de anduranță la stres și de rezistență în fața stimulilor care ne pot deturna de la punerea în practică a deciziei luate.

Așadar, urmați-vă consecvent decizia luată pentru a realiza acel lucru pe care îl doriți cu toată ființa voastră, alocați timp și energie, nu renunțați și construiți-vă propria disciplină de lucru. Veți reuși. Veți câștiga multe bătălii, veți și pierde, dar fiecare dintre noi are nevoie și de lecția eșecului pentru a înțelege mai bine importanța formării de sine, a ceea ce rămâne după ce veți fi terminat toate școlile și facultățile, toate stagiile pe bune sau programele profesionale postuniversitare. Este timpul vostru. Valorificați-l.


Prof. univ. Nicoleta Lițoiu, Director – Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, UPB